Assalamualaikum
Hari ini saya belajar masak sotong masak kicap daripada mama kesayangan saya....
hehehe
Bahan-bahan untuk dihiris:
1. 3 biji bawang merah kecil
2. 3 biji bawang putih
3. 1 biji lada merah besar
4. 1 inci halia
Bahan utama:
- Sotong secukupnya untuk seisi keluarga
Bahan perasa:
1. Sos cili maggi
2. Kicap jalen lemak
3. Garam satu sudu kecil
4. Sedikit perasa ajinomoto
Cara-cara:
1. Masukkan minyak dan panaskan dalam kuali untuk menggoreng sotong
2. Masukkan sotong yang telah ditapis airnya... sebab sotong akan mengeluarkan air bila digoreng...
3. Biarkan 5 minit... Sekejap jer... sebab sotong cepat masak dan kalau dibiarkan lama-lama nanti liat plak tak sedap..
4. Angkat sotong, dan masukkan semua sekali bahan-bahan yang dihiris.
5. Masukkan sesudu kecil garam dan sedikit ajinomoto.
6. Biarkan sehingga layu bawang-bawang tersebut... kemudian barulah masukkan sotong
7. Masukkan sedikit kicap dan cili sos secukup rasa... takmo banyak-banyak... agak-agak jer... hehehe
8. Biarkan sekejap dalam 5 minit.. siap la... =>
4 comments:
wahhhh leh carik bakal hubby dah nie...larikkkkkkk!!
wehhh...ko tulis iyo o ooo jer. Masak x nh?? Praktikal msti ade yer? Jgn salin jek.
Ngehngeh..
p/s:ko dah leh greng ayam x???
assalamualaikum
hahaha
to cookie monster: ooi... cik kak... aku tulis ni selepas mempraktikkannya la... mana ada salin-salin... huhu sedap tau.. licin papa kejekan... hahaha
to kojah: alhamdulillah bakal hubby dah ada... dia yang suruh belajar masak betul-betul hahahaa
baru aku perasan soalan last cookie monster nih... wawawawa aku tak leh goreng ayam lagi... lum cukup berani lagi nak berdepan ngan minyak panas letup2 tu.. huhuhu
Post a Comment