Tuesday, June 2, 2009

Sotong Masak Kicap

Tuesday, June 2, 2009

Assalamualaikum

Hari ini saya belajar masak sotong masak kicap daripada mama kesayangan saya....
hehehe

Bahan-bahan untuk dihiris:
1. 3 biji bawang merah kecil
2. 3 biji bawang putih
3. 1 biji lada merah besar
4. 1 inci halia

Bahan utama: 
- Sotong secukupnya untuk seisi keluarga

Bahan perasa:
1. Sos cili maggi
2. Kicap jalen lemak 
3. Garam satu sudu kecil
4. Sedikit perasa ajinomoto

Cara-cara:
1. Masukkan minyak dan panaskan dalam kuali untuk menggoreng sotong 
2. Masukkan sotong yang telah ditapis airnya... sebab sotong akan mengeluarkan air bila digoreng...
3. Biarkan 5 minit... Sekejap jer... sebab sotong cepat masak dan kalau dibiarkan lama-lama nanti liat plak tak sedap..
4. Angkat sotong, dan masukkan semua sekali bahan-bahan yang dihiris.
5. Masukkan sesudu kecil garam dan sedikit ajinomoto.
6. Biarkan sehingga layu bawang-bawang tersebut... kemudian barulah masukkan sotong
7. Masukkan sedikit kicap dan cili sos secukup rasa... takmo banyak-banyak... agak-agak jer... hehehe
8. Biarkan sekejap dalam 5 minit.. siap la... =>

4 comments:

kojah said...

wahhhh leh carik bakal hubby dah nie...larikkkkkkk!!

CoOkiE MoNSter said...

wehhh...ko tulis iyo o ooo jer. Masak x nh?? Praktikal msti ade yer? Jgn salin jek.

Ngehngeh..

p/s:ko dah leh greng ayam x???

eeka said...

assalamualaikum
hahaha
to cookie monster: ooi... cik kak... aku tulis ni selepas mempraktikkannya la... mana ada salin-salin... huhu sedap tau.. licin papa kejekan... hahaha

to kojah: alhamdulillah bakal hubby dah ada... dia yang suruh belajar masak betul-betul hahahaa

eeka said...

baru aku perasan soalan last cookie monster nih... wawawawa aku tak leh goreng ayam lagi... lum cukup berani lagi nak berdepan ngan minyak panas letup2 tu.. huhuhu