1. Seekor ayam yang telah dipotong-potong kecil
Bahan Kisar:
1. Satu senduk lada kisar
Bahan Ditumbuk:
1. 1 sudu kecil garam
2. 1 sudu kecil ketumbar
3. 1 sudu kecil jintan manis
4. 3 biji bawang merah kecil
5. 3 biji bawang putih
6. 1/2 inci halia ditumbuk kasar
Bahan Perasa:
1. 5 sudu kicap
2. Sedikit air asam jawa
3. Sedikit ajinomoto
4. 1/2 serbuk perencah sup ayam adabi
5. 1 biji bunga lawang
6. 1 kulit kayu manis
7. 1 biji lada hitam
Bahan Hiasan:
1. 1 biji bawang besar dipotong bulat-bulat
1. 1 biji bawang besar dipotong bulat-bulat
Cara-cara Memasak:
1. Masukkan minyak dalam kuali, bila dah panas, masukkan lada kisar dan kecilkan api.
2. Masukkan bahan yang ditumbuk, serbuk sup ayam adabi, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam. Tumiskan selama 10 minit dengan api yang kecil.
3. Masukkan ayam dan gaulkan dengan sebati.
4. Masukkan kicap dan gaulkan sebati dengan ayam.
5. Masukkan air sampai sama paras dengan ayam... untuk kuah dia..
6. Masukkan sedikit air asam jawa dan bawang besar serta ajinomoto untuk menambahkan rasa... =) Tunggu mendidih dan siap untuk dihidangkan...