Hari ni, kite belajar masak sup ayam yer.. hehe baru jer masak tadi...
Bahan-bahan menumbuk:
1. 4 biji bawang merah kecil
2. 4 biji bawang putih
3. 1 inci halia
4. 1 sudu kecil garam halus
5. 10 biji lada sulah warna putih biji-biji tu...
Bahan-bahan menumis:
1. 1 Kulit kayu manis (sepotong kecil)
2. 1 biji buah pelaga
3. 1 bunga cengkih
4. 1 bunga lawang
5. 1 sup bunjut adabi
Bahan utama:
1. Ayam secukupnya... yang dipotong-potong kecil
2. Kentang yang dipotong kecil
Bahan hiasan:
1. Daun bawang dan daun sup dihiris halus
Cara-cara memasak:
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak apabila kuali sudah panas
2. Masukkan bahan-bahan ditumbuk tadi dan bahan-bahan untuk menumis
3. Tumis bahan-bahan tadi dan biarkan selama 5 minit
4. Masukkan kentang dan ayam biarkan selama 5 minit supaya bahan tumisan tadi menyerap masuk ke dalam daging ayam tadi
5. Kemudian masukkan air sampai paras ayam tadi... untuk dijadikan kuah...
6. Biarkan mendidih baru masukkan 1 sudu kecil garam ke dalam air tadi...
7. Last sekali baru masukkan daun bawang dan daun sup yang dihiris halus
8. Biarkan air mendidih barulah siap untuk dihidang...hehe
0 comments:
Post a Comment