Saturday, June 13, 2009

Ikan Pari Masak Asam Pedas

Saturday, June 13, 2009


Assalamualaikum
HAri ni kita belajar masak ikan pari masak asam pedas yer... tuan puan.. hehe macam chef lak..

Bahan-bahan pedas: 
1. 1 senduk nasi lada kisar atau nak pedas sila tambah ikut keperluan

Bahan-bahan untuk ditumbuk lumat dan ditumis:
1. 4 biji bawang merah
2. 4 biji bawang putih
3. 1 sudu kecil garam
4. 1 inci kunyit 
5. 1 halia inci tapi ditumbuk kasar jangan sampai hancur nanti tergigit lak halia tu masa makan..  tumbuk sekali jer.. hehehe biar pecah sket...

Bahan utama:
- Ikan pari yang dipotong dua dalam 4 ekor untuk sekeluarga (**ikut keperluan anda)

Bahan-bahan perasa:
1. 1 mangkuk kecil air asam jawa secukup rasa - ni kena agak-agak sendiri... hehe
2. 4 pucuk daun kesum untuk menambah rasa dan baunya.. pergh.. sedap.. hehe

Bahan-bahan untuk ditambah selepas mendidih air kuahnya:
1. 1/2 sudu kecil ajinomoto atau pak aji hehe
2. 1 sudu kecil garam

Cara-cara:
1. Sediakan kuali besar untuk memasak yer... tuan puan haha pastu panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya untuk menumis bahan-bahan pedas tu.. ala... lada kisar satu senduk nasi tu... hehe
2. Biarkan sampai pecah minyak dan lada tu betul-betul masak sepenuhnya (**kalau tak masak betul ditakuti sakit perut kalau makan nanti)
3. Kemudian masukkan bahan-bahan tumisan yang ditumbuk lumat semua skali
4. Tumis sehingga naik bau dan aromanya
5. Kemudian masukkan ikan pari dan gaulkan sehingga sebati dengan bahan tumisan tadi
6. Masukkan bahan perasa (air asam jawa dan daun kesum) dan tambahkan air secukupnya untuk dijadikan kuah ** jangan sampai meladung air lak dalam kuali nanti tawar kuahnya... hehe agak-agak peres la kuahnya... 
7. Last sekali, bila air mendidih baru masukkan pak aji atau ajinomoto dan garam secukup rasa yer tuan puan.. 

0 comments: