1. 10 biji cili kecil merah
2. 7 biji bawang putih di bakar tanpa minyak sampai tompok-tompok itam timbul
Bahan-bahan B
1. 6 helai daun tom yam dihiris kasar
2. 2 batang serai dititik-titik dengan pisau
3. 1 biji bawang besar di potong 4 besar-besar
4. 2 kiub pati tom nyam jenama KNOW
Bahan-bahan C
1. Dada ayam secukupnya dihiris-hiris kecil
Bahan-bahan D
1. 2 sudu kecil garam secukup rasa
2. 1 1/2 sudu teh gula peres... jangan sampai banyak-banyak
3. Ajinomoto secukup rasa
4. 1 biji limau nipis diperah secukupnya
Cara-cara memasak:
1. Tumbuk kasar bahan-bahan A jangan sampai hancur lumat
2. Masukkan minyak secukupnya di dalam kuali untuk menumis bahan-bahan A dan B
3. Masukkan air masak secukupnya dalam kuali untuk kuah tom nyam
4. Masukkan bahan-bahan C dan D ke dalam kuali
5. Tunggu sampai air mendidih, baru masukkan bahan-bahan E supaya udang dan tomato kekal segar
6. Tutup api apabila udang bertukar warna menjadi oren
7 . Siap untuk dihidangkan untuk satu family
hehehee eeka da pandai masak tom nyam... slurrrrrppp.... licin dikerjakan.. hahaha
2 comments:
ai.....xkan tulis resepi je kottt... masak ar skali. ak nk tgok tom yam ko..
assalamualaikum
aku da masak la... hehehe nanti len kali aku masakkan untuk kau... hehehe
Post a Comment